Startar Premier League i juni?

Wembley

Det har varit ett långt uppehåll på grund av Coronaviruset. Men nu när Bundesliga kör igång kommer det allt mer nyheter runt en eventuell uppstart för Premier League. Här går vi igenom de senaste nyheterna och vad vi tror om resten av den här Premier League-säsongen.


Tyska Bundesliga blir första stora liga att köra igång igen när de gör comeback 16 maj. Detsamma gäller även andraligan i Tyskland 2.Bundesliga.

Premier League har enorma intäkter från TV-avtal och olika avtal med sponsorer som de riskerar bli återbetalningsskyldiga för om säsongen inte genomförs. Därför har de enorm press på just Premier League i det här fallet. Till exempel ligan i Beligen som redan strukit säsongen har inte alls lika stor andel av intäkterna från TV-avtalet.

Tidigare i veckan gick den brittiska regeringen har enligt BBC gett klartecken för spel från 1 juni för professionell idrott vilket öppnar för att Premier League ska kunna köra igång igen.

Enligt The Telegraph är planen att köra igång den 12 juni men än är inget klart och det finns olika stor vilja hos klubbarna att ta upp säsongen. Klubbar som Watford och Brighton som riskerar åka ur och ligger nära strecket har satt sig på tvären. Detta samtidigt som klubbar med mycket att spela för som Liverpool som vill säkra titeln eller de som vill knipa en sista Europa eller Champions League-plats är väldigt intresserade av att ta upp säsongen.

En brännpunkt har handlat om vart matcherna ska spelas. Mycket har tidigare talat om att det ska spelas på neutral mark som Wembley för att ha alla lag samlade och slippa resande samtidigt som förutsättningarna blir lika för alla när publiken saknas.

Lästips: Läs mer om de bästa spelbolagen.

Det här har däremot stött på mycket motstånd bland klubbarna som även utan publik vill ha kvar sin hemmaplansfördel som de har i de matcher som återstår.

– Alla skulle föredra att spela hemma och borta om det är möjligt, och det är uppenbart att vissa klubbar känner starkare för det än andra, säger Premier Leagues VD Richard Masters till BBC.

Enligt BBC är det drygt hälften av klubbarna som inte vill spela på neutral mark.